Ha már feltetted magadnak ezt a kérdést, akkor bravó, jó úton jársz. Egyike vagy azon keveseknek, akik felismerték, hogy mennyire fontos gyermekeink számára félretenni, legyen szó tanulmányok finanszírozásáról, ingatlan vásárlásról vagy bármilyen egyéb tervezhető nagyobb kiadásról.

Te már tudod, hogy bizony semmi sincs úgy, mint volt 10-20 éve, amikor államilag támogatott képzést kaptunk a főiskolán/egyetemen, és ezzel aztán el tudtunk menni jobb állásokba dolgozni. Ma már nem számít extra képzettségnek egyetlen alap szintű diploma (BA), szükséges a mesterképzés, esetenként a másoddiploma, vagy egyéb felsőfokú szakképzés, gyakorlatias tudást biztosító egyéb képzés, hogy valóban versenyképes, a munkában hasznosítható, a munkaadók számára vonzó tudásra tudj szert tenni. Egyre nagyobb jelentősége van a megfelelő képzés megszerzésének, lehetőleg jó egyetemen. Ez nem olcsó és egyre kevésbé lesz az.

Mennyit kell (kéne) összegyűjtened?

A felvi.hu adatai szerint egy gazdasági képzés 250.000 Ft-tól indul félévente, de az informatika már drágább, 300-350 ezres félévekkel számolhatsz. Ha azonban művészeti képzésen szeretne részt venni gyermeked, akkor egy szemeszter 500-800 ezer Ft között mozog költségtérítéses képzésen, ha orvosnak, fogorvosnak tanulna, akkor pedig bőven 1 millió felett lesz a félév díja, ez utóbbiak ráadásul hosszú, 10-12 féléves képzéseek, így a diploma kb. 15M Ft-ot fog kóstálni.

De ezek csak a tandíjak. Ehhez jön a lakhatás, amennyiben nem a lakóhelyetek szerinti városban fog tanulni, tehát nem veletek fog élni egyetemi évei alatt. A kollégiumi elhelyezés 10ezer Ft-tól indul, de az albérleti helyek ennek sokszorosát tehetik ki, ezt azt hiszem, nem kell ecsetelnünk. Tehát egy év lakhatása 120e Ft-tól 1M Ft-ig terjedhet, ha nincsenek komoly elvárásaitok.

Lehet, hogy szembesültél már azzal, hogy gyermeked „kirepülése” sem egy sétagalopp.

Ha szeretnéd egy saját ingatlannal vagy egy ahhoz szükséges önrésszel támogatni gyermekedet, akkor azt fogod látni, hogy egy nem túl drága – legyen a példa kedvéért 20M Ft – lakás megvásárlásához 4M Ft önrészre van szükség. És a fennmaradó 16M Ft-ot is vissza kell törleszteni, tehát jól kereső állásra lesz szükség (és akkor visszakanyarodtunk az iskoláztatottság kérdéséhez). Apropó hallottad, hogy a mama hotel legfőbb oka is anyagi? Bár rengeteg pszichológiai módszert dolgoztak ki a mama hotel elhagyására, a legfőbb ok mégis földhözragadt, anyagi, jelesül, hogy nincs hova költözni, az albérlet és az ingatlanárak elszállásával nem kigazdálkodható egy pályakezdő számára. Legalábbis ezt mutatta ki egy 2018-as felmérés.

Még valami… Talán részt vettél mostanában esküvőn. Tudod, hogy 1-2 M Ft alatt már egy kisebbet sem lehet összehozni?

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a gyermek önálló életkezdése előtt is szüksége lehet nagyobb tőkére. Amikor tehetséges zenében, akkor egy saját hangszer elengedhetetlen. Tudtad, hogy egy jó vonós hangszer sok százezer forintba kerül? De ha sportol, akkor a mezek, utazások, edzőtáborozások is sokat emésztenek fel. Nem szeretném a gyermeknevelést pusztán anyagi kérdésnek láttatni, mert nem az. De a felelősség a Tiéd. A pénz hiánya gátja lehet gyermeked tehetségének kibontakozásának, miközben a rendelkezésre álló anyagiak nagyban segíthetik azt.

Hogyan tudod előteremteni a szükséges anyagiakat?

Gondolnád, hogy mindezen célok megvalósítására a legtöbb szülő hitelt vesz fel? Eladósítja magát abban az életkorban, amikor a nyugdíjára kéne többet félretenni. Kamatot fizet a banknak, ahelyett, hogy a megtakarítása neki termelne hozamot. Miért teszik ezt? Van aki azért, mert a MA mindig fontosabb volt a HOLNAP-nál. Van aki halogatta, van aki azt gondolta, hogy úgysem tud annyit félretenni, hogy elég legyen, ezért inkább el sem kezdte.

De a valódi kérdés az, hogy Te MOST mit teszel? És mennyi időre és pénzre van szükséged ahhoz, hogy ne kerülj kellemetlen helyzetbe akkor, amikor gyermekedet szeretnéd támogatni? Hogy ne mondd neki majd azt, hogy erre vagy arra sajnos nincs keret.

Kalkulátorunk segítségével nagyon könnyen és egyszerűen kaphatsz egy általános információt arról, hogy adott célokra az általad meghatározott idő alatt mekkora havi összeget kell félretenned. Fogod látni, hogy akár a családi pótlék összegének megtakarítása is elegendő lehet egy fizetős egyetem finanszírozásához. Azt is fogod látni, hogy néhány év várakozás bizony jelentősen megnehezíti a célok megvalósítását, hiszen exponenciálisan nő a félretenni szükséges pénzösszeg. Ez abból adódik, hogy a halogatással nemcsak a megtakarított összeg, hanem annak kamatai is hiányozni fognak.

A kérdés pedig még mindig az, hogy mit kezdesz ezzel az információval.

Ahogy én látom, két választásod van:

  1. Elhessegeted magadtól az egész problémakört és nem foglalkozol vele. Ezzel milyen példát adsz gyermekeidnek? Olyat, hogy „eddig is volt valahogy, ezután is lesz”. Éljünk a mának, a többi majdcsak megoldódik. Lehet, hogy igazad lesz, de megéri a kockázat? Ne feledd: a döntésed következményeit ez esetben nem Te, hanem a gyermeked fogja viselni.
  2. Vagy megmutatod, hogy az anyagi függetlenség ott kezdődik, hogy nem éled fel a fizetésed egészét. Milyen példát fog követni a következő generáció? Vegyünk mindent hitelre, ha nem tudjuk visszafizetni, akkor majd megyünk tüntetni a bankok ellen? Vagy olyat, hogy a megtakarításaink hozamából anyagi biztonságot teremtünk saját magunknak.Ezek az igazi kérdések. Az már szinte mellékes, hogy mindezt a célt milyen eszközökkel, konkrét megtakarítási módokkal éred el, de engedd meg, hogy megmutassam, mit kínálunk mi.

Ajánlatunk a számodra:

  • Megtakarítás, ami biztonságot ad arra az esetre is, ha nem tudnád végig fizetni.
  • Partnerünk bónuszokkal egészíti ki megtakarításodat
  • Tisztes hozamot érhetsz el vele, hála a rugalmasan kialakítható és változtatható potfóliónak.
  • Bármire felhasználható
  • Menet közben is hozzáférhetsz a pénzedhez, hátha szükség van rá egy nagyobb kiadáshoz.

Nincs más hátra, vedd fel velünk a kapcsolatot! Beszéljük telefonon vagy személyesen, ez utóbbi esetben vendégünk vagy egy kávéra/teára.

KONZULTÁCIÓ KÉRÉSHEZ KATTINTS IDE!

Szűcs Krisztián

2002. óta pénzügyi tervezéssel és tanácsadással foglalkozó vállalkozó. Főleg megtakarítási, hitelezési, biztosítási és befektetési kérdésekben lehet segítségedre.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments