Így alapozd meg gyermeked önálló életkezdését!

-Avagy tippek gyakorló szülőknek

Gratulálok, Te egyike vagy azon keveseknek, akik tudják, hogy az a legbiztosabb, ha saját maguk veszik kezükbe az irányítást mindenféle állami vagy egyéb segítségre/segélyre való várakozás helyett. Neked szeretnék most segíteni.

Mit vegyél számításba, amikor gyermeked életkezdését tervezed, milyen lehetséges opciók vannak, amikhez támogatást nyújthatsz? Ezt fogom mindjárt bemutatni, és az egészhez egy kalkulátort is készítettem,

  • Save

Nagyobb kiadások még egyetem előtt

Még nem az önálló életkezdéshez tartozik, de nem árt felkészülni, hogy a gyermek tehetségének ne az anyagiak szabjanak gátat. Sport esetén sportfelszerelések, edzőtáborok, nevezési díjak, amikkel számolhatsz, zene esetén hangszer, különórák, zenekari utazások költségei, de egyéb művészetek vagy reál érdeklődés esetében is van anyagi vonzata a tehetség támogatásának.

Felsőoktatás

A főiskolák/egyetemek esetében a legnagyobb költséget a tandíj jelentheti. Tíz főből 3 fő fizetni fog a tanulmányaiért (2017-ben induló képzésekre a felvi.hu adatai szerint). A többiek egy évre kapnak állami ösztöndíjat, amit minden évben felülvizsgálnak. Meg kell felelni bizonyos feltételeknek, és alá kell írni a hallgatói nyilatkozatot, amiben rögzítik, hogy a képzéssel megegyező ideig itthon kell dolgozniuk. Fontos, hogy ezek a szabályok folyamatosan és dinamikusan változhatnak. Remélem érted, hogy ez mit jelent.A tandíj egyébiránt 200 ezer Ft-tól indul félévente az olcsóbb gazdasági szakokon, de a Műegyetem építész karán már 400 ezer Ft egy félév, a médiaszakokon pedig nem ritka a 6-700 ezres szemeszter sem. A képzési idő általában 6-10 félév, sok esetben 1-2 félév plusz is becsúszhat, tehát a legolcsóbb másfél millió Ft, egy kicsit életszerűbb esetben pedig 3-4 millió Ft-tal lehet számolni. A tandíjhoz hozzájönnek a tankönyvek költségei (egyre kevésbé tartalmazza a tandíj, ezt intézménye válogatja), a különeljárási díjak (ha valamit nem időre, nem megfelelően ad be), az ismétlővizsgák díjai (ne hidd, hogy ezek nélkül megúszható, csak nagyon ritkán), ha másik városba jár, akkor kollégium vagy albérlet díjai, egy-egy nehéz tantárgy esetében magántanár. Alapból 4-500 ezer Ft ezekből biztosan összejön még.

  • Save

Ingatlan

Ha a mostani árakból indulunk ki, akkor egy kisebb vidéki lakás 4-5M Ft-ba kerül, de egy másfél szobás budapesti lakást 15M Ft alatt nehéz kihozni. Legalább 30% önerővel kell rendelkezni, ami 1,5-5M Ft-ot jelent, ezt érdemes összegyűjteni és nem is lehetetlen vállalkozás. 

Esküvő, nászút

Ahány ház, annyi szokás, de általában a “fiús ház” állja az esküvő költségeit. Alaphangon 1-2M Ft-ot kóstál, helyszíntől, meghívottak számától függően. Igaz ma már sokan nem vállalják, csak élettársként élnek együtt, esetleg egy jelképes, két tanús aláíró rendezvényt tartanak 30-as éveikben.A nászút kevésbé terheli a szülőket a házasságkötési idő kitolódásával, de azért legyen egy B terv is.

  • Save
  • Save

Tartós fogyasztási cikkek, induló tőke

Egy ingatlant be is kell bútorozni, a vásárlási hitelek pedig nem olcsók, jó, ha ebben is tudsz segíteni.Kb. fél évnyi vésztartalék nagyon hasznos nemcsak az elköltöző gyermek, de saját részre is. Valószínűleg nem ez lesz a legnépszerűbb megtakarítási cél, de bizonyos feltételekkel ez is szolgálhat hasznos elemként.

Bónusz tipp

Ezt nem fogod szeretni, de FONTOS! Te jó fej szülő vagy, mert gondoskodni szeretnél a gyermekedről és megtakarítasz számára. De mi történik, ha nem tudod végig fizetni a megtakarítást, pl. betegség vagy baleset miatt? Akár csak egy ideig vagy végérvényesen? Ilyen esetekre a kockázatot hárítsd át, erre vannak a biztosítók. Már nagyon olcsón igénybe vehetők ezek a szolgáltatások, kár ezen spórolni és kockára tenni a legjobb szándékod megvalósulását.

  • Save

OK, eddig érted, de most mit tegyél?

Azt már látod, hogy alaphangon 4-6M Ft tőke szükséges gyermeked önálló életkezdéséhez, ami természetesen „fejenként” értendő. Ha még mindig nem riadtál vissza, akkor A KÖVETKEZŐ LEHETŐSÉGEID VANNAK: 

Miért jó a konzultáció? Mert minden eset más és más, és nemcsak az összegeket, hanem millió egyéb szempontot is figyelembe kell venni, amire a konzultáció lehetőséget ad. Kötelezettséggel nem jár, őszintén kérdezhetsz, én válaszolok, akár online, webkamerán keresztül is.